Переглянути всі підручники
<< < 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 > >>

 

Вступ
    9. Надлишки реактивів не пересипай і не переливай до посудин, звідки їх було взято. Зсипай чи зливай їх у спеціально призначені для цього посудини. 10. Насипай і наливай реактиви над столом. Не розсипай тверді речовини, не проливай рідини. 11. Не куштуй речовини на смак! 12. Визначаючи запах речовини, не вдихай глибоко, не нахиляйся над посудиною. Обережно спрямовуй до себе пару чи газ рухами долоні. 13. Будь особливо обережним при роботі з їдкими, легко­займистими, отруйними речовинами. 14. Будь особливо обережним при роботі з нагрівними та електричними приладами. 15. Закінчивши роботу, прибери своє робоче місце і ре­тельно вимий руки. Опануй також прийоми поводження з лабораторним по­судом і обладнанням. Уважно розглянь видане тобі для роботи лабораторне облад­нання, хімічний посуд і реактиви. Запиши їхні назви. Виконай досліди відповідно до вивчених правил 1—12 (номери правил зазначено в дужках у тексті інструкції). Дослід 1. Розчинення питної соди у воді Шпателем або ложечкою насип у чисту суху пробірку трохи (8) питної соди. Визнач, чи має питна сода запах (12). Долий у пробірку з промивалки трохи (8) дистильованої води. Візьми пробірку близько до отвору трьома пальцями (великим, вказівним і середнім) лівої руки. (Якщо ти шуль­га, виконай цю дію правою рукою). Вказівним пальцем іншої руки обережно постукуй по нижній частині пробірки до повного розчинення питної соди. Запам'ятай! Не можна закривати отвір пробірки пальцем і струшувати її! Так можна одержати важкий хімічний опік шкіри. Визнач, чи має розчин питної соди запах (12). Постав про­бірку з розчином у призначений для цього штатив. Стисло опиши (або намалюй) свої дії і спостереження, наприклад, так: питна сода (білі кристали на дні пробірки) + дистильована

 

Переглянути всі підручники
<< < 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 > >>
Hosted by uCoz